Първите дни от въвеждането на еврото в Хърватия вече създават проблеми,

...
Първите дни от въвеждането на еврото в Хърватия вече създават проблеми,
Коментари Харесай

Хърватка за цените след еврото: Не сме глупаци, можем да смятаме и виждаме, че сме били измамени

Първите дни от въвеждането на еврото в Хърватия към този момент основават проблеми, защото търговците са конвертирали куната (хърватската валута - бел. ред.) както намерят за добре. А това значи, че цените са още по-високи, по тази причина и някои известни търговски вериги са ги нараснали с 10-20 % ”, съобщи за “Сръбски Новости ”, кореспондентът от Загреб Юрица Керблер.

“Търговците се пробват да излъгват жителите, само че ние ще се борим против това с цялата си мощ ” - предизвестява министърът на стопанската система Давор Филипович, до момента в който инспекторите обикалят магазините.
Някои търговци резервираха цените си в куни, само че множеството минаха към еврото. Така да вземем за пример цигарите и тютюневите произведения нарастнаха с от 20 до 50 липи, тъй че кутия цигари, която преди струваше 29 куни, в този момент коства три евро и 90 цента. Кафе еспресо, което беше шест куни, в този момент коства 93 цента, което е нарастване с съвсем цяла куна.
В някои пекарни кроасан, който коства шест куни, в този момент е едно евро и 10 цента, което е с повече от две куни по-скъпо. Белият самун нарастна с 31 липи (хърватски еквивалент на центовете - бел. ред.), тъй че коства едно евро и 90 цента.

Цените са по-високи и на пазарите. Килограм портокали към този момент е две евро, поскъпнали са и лукът, и картофите за кг.
Загребският паркинг също подвигна цената си, тъй че час в първа зона коства едно евро и 60 цента. По бензиностанциите бензинът нарастна с 39, а дизелът с 24 липи.
С други думи, ползват се разнообразни калкулации, най-много в ущърб на потребителите. Търговците намират разнообразни оправдания, а жителите са възмутени.
“Не сме простаци, знаем по какъв начин да пресмятаме сами, виждаме, че сме били излъгани ” - споделя Миряна Бодулец от Загреб.
Подобно е ситуацията и в заведенията за хранене, тъй като ресторантьорите са закръглили цените в евро. В центъра на Загреб, в известен ресторант, бутилка вино струваше 200 куни, а в този момент коства 30 евро. Според формалния курс цената би трябвало да е 26 евро, по този начин е при храната и другите питиета.
За да бъде хаосът цялостен през вчерашния ден, компютърната система на Финансовата организация на Хърватия и на някои банки " се срина ", тъй че жителите не могат да заплащат сметките си или да теглят пари. Повече от 50 % от банкоматите към момента не работят с евро, тъй че на жителите се постановат да търсят различни способи, с цел да се снабдят с евро.
“Вярвахме на търговците, бяхме сигурни, че ще бъдат правилни, тъй като страната им оказа помощ в рецесията по време на корона пандемията. Но, за жалост, стана друго и в този момент би трябвало да гасим пожара ” - отчаян е министър Филипович.
Всички се опасяват, че няма да може да се спре ново цунами от по-високи цени, в миг, когато Хърватия към този момент отбелязва рекордна инфлация. Гражданите сигурно няма да могат да понесат фрапантно нарастване поради еврото, тъй че се чака спад на потреблението, както и нови стопански проблеми. В момента държавното управление подготвя списъци за безпричинно вдигналите цените, само че не се знае какви ще бъдат глобите.
 
Превод за " Гласове ": Владислав Наков
 
07 Яну 2023147506 Яну 20233893004 Яну 2023766003 Яну 2023621231 Дек 2022562429 Дек 20224256КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Яну 20231275324 Дек 2022337306 Яну 202367828 Дек 2022737
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР